Sağlık

Kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin dörtte üçü engellenebilir

Dünyadaki vefat sebepleri arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastaklarının ehemmiyetini vurgulamak için her sene 29 Eylül’de kutlanan Dünya Kalp Günü’nde, kalp sıhhatimizi gözetmeye yönelik alınabilecek tedbirleri, işin uzmanı, Academic Hospital kardiyoloji hekimi Uzm. Dr. Bülent İlçöl anlatıyor.

Kalp ve damar hastalıklarına kamuoyunun dikkatini sürüklemek, mevzuyu kumpaslı olarak gündeme getirmek emeliyle 2000 senesinden bu yana her senenin 29 Eylül günü Dünya Kalp Federasyonu ve abone kuruluşları tarafından Dünya Kalp Günü olarak kabul edildi ve son on 20 sene içinde gerek ilaç gerekse teşebbüssel rehabilitasyonlardaki ehemmiyetli ilerlemelere rağmen kalp ve damar hastalıkları gelişmiş dünyada vefat sebeplerinin ilk sırasında yer almayı sürdürüyor.

Ülkemizde de her sene, 300.000 kalp krizi, 125.000 kalp hastalığına bağlı vefat yaşanıyor.
Kilo hakimiyeti ve fiziksel hareket hipertansiyon, diyabet ve kolesterol yüksekliği gibi ehemmiyetli tehlike faktörlerinin hakimiyetini basitleştirir. Günlük iş ve boş zaman faaliyetlerinde vasıta kullanımını eksiltmek, beslenme gereksiniminden çok neşe verici olarak harcanan şeker ve yağ içeriği yüksek besinlerden uzak durmak dahi bu doğrultudan ehemmiyetli bir ilk adım olabilir.


Hipertansiyon, diyabet ve kolesterol yüksekliğinin zamanında tesbiti ve uygun biçimde rehabilitasyonu kalp damar hastalıklarından korunmada vazgeçilmez ehemmiyete sahiptir.
Özellikle çok rakamda tehlike faktörü taşıyan bireylerin kalpten olabileceğini düşündükleri yakınmalar için serilikle bir sıhhat müessesesine müracaat etmeleri bazı gidişatlarda yaşam kurtarıcı olabilir.

Kalp Hastaları Korona Virüsü Daha Ağır Geçiriyor

Aralık 2019’dan bu yana tüm dünyayı etkileyen, Mart 2020’de ilk olgunun bildirilmesinden sonra ülkemizin de en ehemmiyetli güncel sıhhat meseleyi haline gelen yeni tip korona virüsün yol açtığı COVID-19 pandemisi kalp sıhhati üzerine de doğrudan ve dolaylı tesirler göstermektedir.
Yeniden virüsün damarların iç örtüsünde endotel yaptığı zarara bağlı dammar tıkanmaları mevzubahisi olabilmektedir. Hali hazırda kalp hastalığı olanlarda da enfeksiyonun daha ağır izlemesi beklenebilir.

COVID-19 pandemisinin kalp sıhhatine dolaylı negatif tesirlerinden biri sıhhat müesseselerine müracaat etmekten çekinen bireylerin akut vakalarda kalp krizi gibi sağlık kurumuna geç gelmeleri ya da hiç gelmemeleri, kronik takip edilen hastaların hakimiyetlerini aksatmalarıdır.
Biz Academic Hospital’da ilk vaka Türkiye’de bakılmadan once bu gibi vaziyetleri önlemek ismine online görüşme için çalışmalarımıza başladık. Kısa bir müddette yaşama geçirdiğmiz online görüşme sistemimizle, pandemi zamanınca evden çıkmak istemeyen ve tehlike grubunda olan hastalarımıza aksatmadan hizmetlerimizi verdik, aksi takdirde takip edilmesi gereken hastalıklarda ilaç kullanımında yapılan farklılıklar vefat riskini çoğaldırabilir. Ayrıca pandeminin ilk senelerinde hipertansiyona bağlı vefat tehlikeleri yüksek bulundu, hastanemizde Türkiye’de bir ilk olarak asıllaştırdığımız Smart Takip Sistemi ile hastalarımızın kan şekeri, kalp ritmi oksijen değerleri gibi hayati ehemmiyet taşıyan değer farklılığında 7/24 takip edip, hasta ile bağlantıda olabiliyoruz.

Beslenmemize dikkat etmek, fiziksel etkinliklerde bulunmak, yağ ve şeker oranı fazla besinlerden uzak durmak, sigara, içki gibi hasarlı madde kullanımını bırakmak yalnızca kalp sıhhatimiz için değil beden ve ruh sıhhatimiz için de bize mükemmel gelecek.
Yaşamımız, sıhhatimiz her şeyden daha bedelli.

Uzm. Dr. Bülent İlçöl
Kardiyoloji Uzmanı

.

İlgili Haberler

Başa dön tuşu