Sağlık

Gözler Koronanın Aynasıdır

Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Tuncay Sezgin, yeni tip koronavirüsün gözlerde bulunan koronavirüs bulgularına ait: ”Çok sık bakılan ve karşılaşılan bir gidişat olmamakla beraber, koronavirüs enfeksiyonu bulunan şahısların yüzde 1-2’sinde gözde de bulguların olduğu tespit etilmiştir. Konjonktivit denilen kırmızı göz bulguları bulunmuştur. Başka Bir Deyişle göz de aynı zamanda bu hastalık için ehemmiyetli bir bulaş yoludur.” sözlerini açıkladı.

Özel bir sağlık kurumunda vazifeli Göz Hastalıkları Uzmanı Opr.
Tuncay Sezgin, koronavirüsün şahıstan bireye damlacık yolu ile de geçtiğini ve bu damlacıkların göz yolu ile de bedene girerek enfeksiyon oluşturduğunu açıkladı.


Sezgin, koronavirüse yakalanan bir insanın aksırması, konuşması ve öksürmesi gibi vaziyetlerde ağızdan çıkan bakterilerin gözde bulunan konjonktivada başka bir deyişle göz kapaklarının içini ve gözlerin beyaz kısmını kaplayan çeper katmanında bir cins enfeksiyon oluşturduğunu açıkladı.

Sezgin şu açıklamalar ile sözlerine devam etti:

“Böylece konjonktivit tablosu mevzubahisi olabilmektedir ya da gözyaşımıza aldığımız bu damlacık enfeksiyonu, gözde enfeksiyon oluşturmayıp, gözyaşı yoluyla burnumuza akmakta ve burun yoluyla da solunum yollarında enfeksiyon oluşturabilmektedir.
Bu süreçte kırmızı gözle müracaat eten şahıslarda biz, ateş, öksürük gibi ek belirtilerin olup olmadığını kesinlikle denetliyoruz. Bir kırmızı gözle karşılaştığımız zaman, ‘koronavirüslü müyüm?’ biçiminde panik olmadan umursamama da etmeden bu mevzuda tedbirlerimizi almamızda yarar görüyorum.”

Sezgin, koronavirüsün göz içerisindeki tesirlerine değinerek: ”Çok sık bakılan ve karşılaşılan bir vaziyet olmamakla beraber, koronavirüs enfeksiyonu bulunan bireylerin yüzde 1-2‘sinde gözde de bulguların olduğu tespit etilmiştir.
Başka Bir Deyişle göz de aynı zamanda bu hastalık için ehemmiyetli bir bulaş yoludur.” ifadelerini kullandı.

“Gözetici gözlükler ve günlük lens kullanılabilir.”

İnsanlarda, farklı enfeksiyon ve vaziyetlerde de bakılabilecek olan, gözde ani kızarıklık, sulanma ve batma biçimindeki bulgular ile karşı karşıya gelindiğinde bu mevzu hakkında uzmanlaşmış olan göz doktorlarına müracaat etilmesi gerektiğini belirten Sezgin: ”öz doktoru da bu açıdan bazı denetlemelerini yapmak vaziyetindedir.
Özellikle şahıslarla çok sık ve yakın temas halinde bulunulan işlerde, numaralı gözlüğünüz yoksa dahi gözetici gözlükler kullanılabilir. Gözlüğün, göz yoluyla bulaşmasını sınırlamadığı ancak eksilttiği tespit etilmiştir.” sözleri ile mevzuyu açıkladı.

Tuncay Sezgin, böyle vaziyetlerde günlük kontakt lens kullanmanın faydalı olabileceğini açıklayarak şunları açıkladı:

”Zira aylık kontakt lensler 1 ay süresince kullanılabilen lenslerdir.
Göz çok sık bir bulaş yolu olmamakla beraber koronavirüs enfeksiyonunda bir bulaş yoludur ve gözlük de bunun için bir bariyer oluşturmaktadır. Gözlük kullananlarda koronavirüs enfeksiyonunun göz yoluyla daha az bulaştığı yayınlarla gösterilmiştir.”

Genellikle insanlar ile temasta bulunan iş grupları için siperlik kullanmanın ehemmiyetini vurgulayan Sezgin, hem göz etrafını gözettiği hem de salgının ana bulaşma noktası olan solunum yolunu da kapadığı için kullanımının yaygınlaştırması gerektiğini açıkladı.

.

İlgili Haberler

Başa dön tuşu